Tenisçi Dirseği Tedavisi
Tenisçi dirseği yalnızca sporcuların değil herkesin karşı karşıya kalabileceği bir sağlık sorunudur. Tekrarlayan hareketlerin kol kaslarını zayıflatması ve buna bağlı olarak kası kemiğe bağlayan tendonların yırtılması sonucu ortaya çıkar. Kollar büküldüğünde, uzatıldığında, nesneler tutulduğunda ya da kaldırıldığında ağrıya neden olabilen tenisçi dirseği sorunu yaşayan pek çok kişi ameliyat olması gerekmeden düzelme sağlar.
Tenisçi dirseği kasları kemiklere bağlama görevini üstlenen dokular olan tendonlara aşırı yüklenildiğinde ortaya çıkan; iltihaplanma, dejenerasyon ve potansiyel yırtılmaya yol açan aşırı kullanım yaralanması olarak tanımlanabilir. Genellikle raketlerini çok sıkı bir şekilde tutan tenisçilerde görülmekle birlikte tıbbi olarak lateral epikondilit olarak bilinen bu ağrılı durum herkeste gelişebilir.
Tenisçi dirseği tipik olarak baskın tarafı etkilemekle birlikte tekrarlayan aktivitenin türüne bağlı olarak her iki kolda da ortaya çıkabilir.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavisi Nedir?
Tenisçi dirseği, dirseğin dış çevresinde ağrıya neden olan ve lateral epikondilit olarak anılan bir durumdur. Genellikle dirsek eklemlerinin yakınında ve ön kol kaslarının aşırı kullanımından ya da tekrarlayan hareketinden sonra meydana gelir. Kol kaldırıldığında ya da büküldüğünde, kalem gibi küçük nesneler tutulduğunda, kapı kolunu çevirme ya da kavanoz açma gibi ön kolun bükülmesine neden olan hareketler yapıldığında dirseğin dış kısmında, ön koldan aşağı inen bir ağrı oluşabilir. Yine kolun tam olarak uzatılması da zorlaşabilir.
Tenisçi dirseğinin tedavisine yönelik olarak farklı yöntemlerin uygulanması tercih edilebilir. Bunlardan biri tenisçi dirseği fizik tedavi uygulamalarıdır.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavisi Neden Yapılır?
Tenisçi dirseği kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen durumlara neden olabilir. Tedavi aşamasında kullanılabilecek yöntemlerden biri fizik tedavidir. Hastanın sorunu teşhis edilip değerlendirildikten sonra hastanın konforunun artırılması için uygun fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Tekrarlayan kol hareketleri, ön kol kaslarının yorulmasına sebep olabilir. Tek bir tendon bu kasın dirseğin dışındaki kemik çıkıntıya bağlanmasını sağlar. Kasın yorulmasıyla yükün çoğunu tendon üstlenir. Aşırı yüklenme sonucu tendinit olarak bilinen ağrı ve iltihaplanma görülebilir. Zaman içinde, aşırı yüklenmeye bağlı olarak tendinosis denilen dejeneratif bir durum ortaya çıkarak tendinit ve tendinoz ile beraber tendon yırtılmasına yol açabilir. Bazı durumlarda ani kol ya da dirsek yaralanmaları tenisçi dirseğine neden olabilir. Nadiren, insanlar bilinen herhangi bir neden olmaksızın tenisçi dirseği sorunuyla karşı karşıya kalabilirler.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Tenisçi dirseği sorunu yaşayan hastalarda bu durumu neden olan aktivitelerin kısıtlanması gerekir. Tercih edilen tümüyle istirahat edilmesindense zorlanmaya neden olan aktivitelerin kısıtlanmasıdır. Modifiye tutma teknikleriyle aktivite sırasında her iki elin kullanılması tenisçi dirseği sorunundan kaynaklanan rahatsızlıkların azaltılmasını sağlayabilir.
Ağrı ve ödem giderici ilaçlar kullanılarak ağrı azaltılabilir. Arka ön kol kaslarının üzerine ve dirseğin alt kısmına brace takılarak dirsek bandının tendonlar üzerindeki geriliminin azaltılması ve iyileşme sağlanabilir.
Güçlendirici ve gerici egzersizlerle tenisçi dirseği fizik tedavi uygulamaları yapılabilir. Özellikle dirseğin tam açık olduğu pozisyonda el bileğini germe hareketi fayda sağlayabilir. Fizik tedavi kapsamında ultrason ve ısı tedavileri de uygulanabilir.
Bölgesel olarak güçlü bir anti-inflamatuar olan steroid enjekte edilebilir. Bu uygulama 3 aylık periyotlar halinde 3 kezden fazla uygulanmamalıdır.
Tenisçi dirseği tedavisi kapsamında ağrı mezoterapisi yöntemine de başvurulabilir. İlaçlar karışımlar halinde normal kullanım dozundan daha düşük dozların kullanıldığı mezoterapi prosedürü 4 mm’lik özel iğne uçlarının bulunduğu mikroenjeksiyon tekniğiyle uygulanır. Cildin orta tabakasına enjeksiyon yapılması temeline dayanan mezoterapi prosedürü belirli aralıklarla hasta özelinde belirlenen seans sayısında uygulanır.
Eğer 6 aydan fazla süredir uygulanan cerrahi olmayan tedaviler ile etkili sonuçlar alınamıyorsa ve kişi tenisçi dirseğinin neden olduğu ağrıdan dolayı günlük aktivitelerini gerçekleştiremiyorsa cerrahi prosedüre başvurulabilir. Cerrahi tedavi kapsamında hastalıklı ve dejenere tendon dokuları çıkarılır. Cerrahi tedaviden sonra fizik tedavi uygulamaları ile kolun hareketlerini geri kazanması sağlanmaya çalışılır. Bunun nedeni kolun eski aktivitelerini geri kazanması için güçlendirme programlarına ihtiyaç duyulmasıdır.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Tenisçi dirseği fizik tedavisi bu sorunu yaşayan ve yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenen kişilere uygulanabilir. Tenisçi dirseği tenis sporuyla uğraşan kişilerde yaygın olarak görülen bir sağlık sorunudur. Çünkü temelinde el ve kol hareketlerinin sürekli olarak birbirini tekrarlayan ve zorlayan şekilde çalışması vardır. Tenisçi dirseği fizik tedavisi uygulanması ya da farklı tenisçi dirseği tedavisi yöntemlerinin tercih edilmesi için kişinin hastalığının hangi aşamada olduğu belirlenmelidir. El hareketlerinin fazla olduğu; tesisatçı, boyacı, marangoz, ev hanımı, tamirci, temizlik işçici, montaj işçileri, bowling, beyzbol, gol ve tenis sporuyla ilgilenenler ile bahçe işlerinde çalışan kişilerde tenisçi dirseği sorunu sıklıkla görülür.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavisi Uygulamaları Nelerdir?
Tenisçi dirseği sorunu yaşayan hastaların şikayetlerinin çok şiddetli olmaması halinde aktivitelerin kısıtlanması, buz kompresi gibi yöntemler uygulanabilir. Kısa süreli olarak ağrı kesici ve ödem giderici ilaçlar kullanılabilir. Fizyoterapi olarak sıklıkla şok dalgası uygulanması tercih edilir. Ayrıca ultrason ve ısı tedavisinden de fayda sağlanabilir. Güçlendirici ve geliştirici egzersizler uygulanması da fayda sağlayabilir. Tenisçi dirseği sorunu yaşayan hastaların ortalama %85-%90’ı konservatif tedavi yöntemleri uygulanmasıyla birlikte iyileşir. En az 6 ay süreyle uygulanan tıbbi tedaviye yanıt verilmemesi ve enjeksiyonlara rağmen şikayetlerin giderilememesi durumunda cerrahi yöntemlere başvurulabilir.
Tenisçi dirseği tedavisi kapsamında hastaların evde yapabilecekleri bazı egzersizler vardır. Bilek hareketleri, dirsek hareketleri, ön kol hareketleri ve bileğin güçlenmesini sağlayacak hareketler ev ortamında kişinin kendisi tarafından son derece kolay bir şekilde uygulanabilir.
Bu kapsamda bilek hareketi olarak; el bileği, dirsek ve omuz aynı hizada tutulur. El 90 derece açıyla bilekten uzakta duvara bastırılmalı ancak zorlamamaya özen gösterilmelidir.
Ön kol hareketi olarak; dirsek 90 derece açıyla bükülür. Avuç içi yukarıya çevrilerek 5 saniye beklenir.
Dirsek hareketi olarak; dirsek fleksiyon şekline getirilir. Avuç içi omuza doğru ve omuza değecek şekilde hareket ettirilir.
Tenisçi Dirseği Fizik Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Tenisçi dirseği fizik tedavi süreci sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Dirsekte ve kolda ağrı oluşmasına neden olan hareketler sınırlandırılmalı ve kısıtlanmalıdır. İstirahat etmeye özen gösterilmeli, ağrı ve şişlik olan bölgeye buz kompresi yapılmalıdır. Şişliğin ve ağrının azaltılmasında etkili olacak ilaçlar bu dönemde kullanılabilir. Özellikle zorlayıcı hareketler yapılacağı zaman destek bileklikleri ve geceleri bilek ateli kullanmaya özen gösterilmelidir.
Fizik tedavi uygulamaları ve egzersizleri kesinlikle aksatılmamalıdır. Spor yaparken zorlayıcı hareketlerden kaçınma konusunda gereken özen gösterilmelidir. Dirsek üzerinde ortaya çıkan yükün ve stresin azaltılmasına odaklanmak çok önemlidir. Eğer spor yapılacaksa mutlaka yapılan spora uygun ekipmanların kullanımı tercih edilmelidir. Spor sırasında el bileğine uygun hareket tekniklerinin uygulanması gerektiği unutulmamalıdır. El bileği mutlaka düzgün bir pozisyonda tutulmalıdır.
Uygulanacak olan tenisçi dirseği tedavisi yöntemleri hastanın ağrı düzeyine, yaşına ve kişisel özelliklere göre değişiklik gösterebilir. Cerrahi uygulamaların tercih edildiği hastalarda operasyondan sonra spora başlamak için en az 6 ay beklenmelidir.