Tenişçi Dirseği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tenisçi Dirseği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Son derece ağrılı bir sağlık sorunu olan tenisçi dirseği aynı zamanda latetal epikondilit olarak da adlandırılır. Lateral epikondilit, dirseğin dış tarafına verilen isimdir. Tenisçi dirseği, dirsekte ortaya çıkan dejenerasyon ve küçük yırtıklar şeklinde kendini gösterir. Dirsek çevresinde görülen ağrılar bölgedeki tendonlar ve kasların olduğu bölümde başlar. Tenisçi dirseği tedavisi için egzersiz, fizik tedavi, enjeksiyon, ilaç, dirsek bantları ve cerrahi prosedür uygulanması gündeme gelebilir. 

Tenisçi Dirseği En Çok Kimlerde Görülür?

Tenisçi dirseği raket kullanımının yaygın olduğu tenis sporuyla uğraşan kişilerde sıklıkla görülür. Tenisçi dirseği sürekli olarak birbirini tekrarlayıcı ve zorlayıcı şekilde çalışan el ve kol hareketlerinden kaynaklanır. El hareketlerini zorlayıcı ve gün içinde aynı hareketlerle uzun süre kullanmak mesleki anlamda tenisçi dirseği hastalığına neden olabilir. Tenisçi dirseği tedavisinin nasıl yapılacağını belirlemenin ilk adımı hastalığın aşamasını tespit etmektir. El hareketlerini kullanma zorunluluğu olan meslek gruplarında diğer bir deyişle tesisatçı, boyacı, marangoz, temizlik işçisi, montaj işçisi, tamircilerde ve ev hanımlarında sıklıkla görülür. Ayrıca bahçe işlerinde çalışan kişilerle bowling, beyzbol, golf ve tenis sporuyla uğraşanlarda da tenisçi dirseği ortaya çıkabilir. Her yaş grubunda görülmesi mümkün olan tenisçi dirseğinin en sık görüldüğü yaş grubu 30 ila 50 aralığıdır.

Tenisçi Dirseği Belirtileri

Tenisçi dirseği nasıl tedavi edilir sorusuna yanıt vermek için öncelikle tanı koyulması ve hastalığının derecesinin tespit edilmesi gerekir. Tenisçi dirseğinin en sık görülen ve en önemli belirtilerinden biri ağrıdır. Dirseğin arka kısmında kemik çıkıntısı olan bölümden ön kola doğru şiddetli ağrı ile karakterizedir. Ağrı el bileği kullanıldıkça ve zorlandıkça artar. Ağrıyla birlikte güçsüzlük de görülür. kasların zayıflamasına bağlı olarak kaslarda zayıflık oluşur. Zorlayıcı aktivitelere devam edildiği sürece ağrının şiddeti artar. Çok ileri vakalarda el sıkışma ya da el bileğiyle yapılması gereken basit işlerde dahi ağrı hissedilebilir. Yani eller herhangi bir şeyin kavranması ya da elle dokunulması durumunda dahi ağrı olabilir. Çok ilerlemiş vakalarda ağrı oluşması için el hareketi yapılmasına dahi gerek yoktur.

Tenisçi Dirseği Tedavi Yöntemleri

Tenisçi dirseği tedavisi yöntemlerinin önceliği aktivite hareketlerinin belirli bir düzene sokulması olmalıdır. Tenisçi dirseğine neden olan hareketlerin kısıtlanması ve yapılmaması önemlidir. Ayrıca tedavi amacıyla ilaç kullanımı da gündeme gelebilir. İlaç tedavisinin amacı ağrıların giderilmesidir. Brace olarak da bilinen ve dirseğin alt tarafına takılan bilek bandı da tedavi amacıyla kullanılabilir.

Tenisçi dirseğinin diğer bir tedavi yöntemi fizik tedavidir. Fizik tedaviyle birlikte gerekli olan bazı egzersizlerin gerçekleştirilmesi de etkili ve başarılı bir yöntemdir. Bunun yanı sıra fizik tedavi kapsamında ultrason ya da ısı tedavisi gibi yöntemler de ek olarak tercih edilebilir. Bu yöntemlere ek olarak ağrılı bölgeye enjeksiyon yapılabilir. Bu sayede ağrı azaltılabilir. 

Hastalığın ileri derecede olduğu durumlarda cerrahi uygulama bir gereklilik haline gelebilir. Tenisçi dirseğinin çok ileri düzeyde olduğu, ağrının çok fazla olduğu ve bu nedenle kişinin günlük hayatının kesintiye uğradığı durumlarda eğer bu durum 6 aydan fazladır devam ediyorsa çok ileri düzeyde tenisçi dirseğinin varlığı anlaşılmalıdır. Bu durumda cerrahi tedavi uygulanmalıdır.

Cerrahi tedavi, bölgedeki hassas diğer bir deyişle dejenere olup zarar görmüş tendon dokuların bulunduğu bölgeden alınmasını sağlar. Tenisçi dirseği tedavisine yönelik iki farklı cerrahi prosedür uygulanabilir. Bunlardan ilki açık cerrahi diğeri ise artroskopik cerrahidir. Artroskopik cerrahi prosedüründe dirsek kısmına küçük bir delir açılır. Kamera kullanılarak buradan görüntüleme yapılır ve bölgedeki bozulan dokular düzeltilir. Son derece kolay ve pratik olan bu yöntem sayesinde başarılı sonuçlar alınması mümkündür. 

Tenisçi dirseği genellikle ilaç, fiziksel aktivite ve egzersizle tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çok ilerleyen dönemlerde ve nadir olarak cerrahi prosedüre gereksinim duyulur. Bu nedenle tenisçi dirseği tedavisini ilk adımı bölgede meydana gelen ağrının ve şişliğin azaltılması ve hafifletilmesi için bazı tedavi yöntemlerinin uygulanması olmalıdır.

Tenisçi Dirseğinde Nelere Dikkat Etmeli?

Tenisçi dirseği sorunu yaşayan hastalar dirseğe ve kola ağrı veren hareketleri sınırlandırmalı, kısıtlamalı ve istirahat etmeye özen göstermelidir. Ağrı ve şiş olan bölgeye buz kompresi yapılmalıdır.

Şişliği ve ağrıyı azaltacak ilaçlar alınmalı, özellikle zorlayıcı hareketler yapılırken destek bileklikleri takılmalıdır. Geceleri bilek ateli kullanılması etkili olabilir. Ağrılı ve şiş olan bölgeye lokal olarak bazı ilaçlar enjekte edilebilir. 

Fizik tedavi uygulamaları ile egzersizleri yapılmasının yanı sıra özellikle spor faaliyetleri sırasında zorlayıcı hareketlerden uzak durmalıdır. Dirsek üzerinde ortaya çıkan yükün ve stresin azaltılmasına odaklanılırken spor sırasında uygun ekipmanların kullanımına özen gösterilmelidir. Spor sırasında el bileğine uygun bir hareket tekniği kullanılmalı ve el bileğini düzgün pozisyonda tutmaya özen gösterilmelidir.

Tenisçi dirseğinin hangi yöntemle tedavi edileceği hastanın yaşadığı ağrıya ve kişiye göre farklılık gösterir. Ayrıca hastanın yaşı da tedavi belirlenirken dikkate alınmalıdır. Cerrahi uygulamaların ardından kişinin spor dönmesi için ortalama 6 aylık bir süreye ihtiyaç vardır.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?