
Manuel terapi, kas ve yumuşak doku ağrısını, eklem sertliğini, duruşu ele almak ve etkin harekete yardımcı olmak için bir tedavi süreci içinde kullanılan uygulamalı bir yaklaşımdır. Manuel terapi, kas-iskelet ağrısı ve disfonksiyonunu tedavi etmek için kullanılan spesifik teknikleri içerir ve çok sayıda fayda sağlamaya yardımcı olabilir. Manuel terapi teknikleri, daha iyi genel harekete odaklanarak, etkilenen eklem veya yumuşak dokuya sıvı hareketinin geri yüklenmesine yardımcı olur.
Manuel terapi, cihazların veya makinelerin yardımı olmadan belirli, uygulamalı teknikleri kullanan özel bir fizik tedavi yöntemidir. Manuel fizik tedavi genellikle iki tür hareketi içerir: yumuşak doku çalışması ve eklem mobilizasyonu/manipülasyonu. Kaslar, sinirler ve tendonlar vücuttaki yumuşak doku örnekleridir. Genellikle masaj tekniklerini içeren yumuşak doku terapisi, kas gerginliğini gevşetmek, yara dokusunu kırmak, iltihabı azaltmak, ağrıyı hafifletmek veya dolaşımı teşvik etmek için yumuşak dokulara basınç uygulamayı içerir. Manuel terapi ayrıca ağrıyı azaltmak ve vücudun normal işleyişine dönmesine yardımcı olmak için sıklıkla eklem mobilizasyonu ve manipülasyonunu içerir. Böylece eklem çevresindeki sıkı dokuları gevşetmeye, eklem ve çevresindeki dokudaki ağrıyı azaltmaya ve esneklik ve hizalamaya yardımcı olmak mümkündür Manuel terapi, özellikle akut ve kronik sırt ağrısından kurtulmak için faydalı olabilir. Kas-iskelet sistemi koşulları nedeniyle hareket açıklığı olmayan eklemler, önemli rahatsızlıklara ve günlük hayatta konforun azalmasına neden olabilir.
Fizyoterapistler hastalarına yardımcı olmak, hareketliliği geri kazandırmak, motor kontrolü iyileştirmek, ağrıyı azaltmak ve hareket verimliliğini artırmak için manuel terapiden faydalanırlar. Manuel terapi; yumuşak doku masajı, eklem mobilizasyonu ve manipülasyonu, lenfatik drenaj ve pasif ve yardımlı fonksiyonel hareket gibi farklı teknikleri içerir. Manuel terapinin faydaları, etkili bir tedavinin ötesinde, iyileşmeye katkıda bulunan bir hastayla fiziksel temas ve bağlantı niteliklerine kadar uzanır. Ayakta tedavi gören bir fizik tedavi ortamında, verimli hareketi eski haline getiren ve yükselten egzersizle birlikte manuel terapi, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmenin en etkili yoludur.
Manuel Terapi Hastalara Nasıl Fayda Sağlar?
Manuel terapi, her hastanın bireysel durumuna göre özelleştirilir ve bu da onu çok kişiselleştirilmiş bir tedavi şekli haline getirir. Hastanın durumunun dikkatli bir şekilde incelenmesine dayalı olarak, vücudun özel ihtiyaçlarına göre manuel terapi tedavi planına dahil edilir.
Fizyoterapistlerin ve el terapistlerinin hastalara bakarken kullandığı birçok teknik vardır ve her teknik benzersiz şekilde faydalıdır. Örneğin, hastaya ve duruma bağlı olarak masaj iltihabı azaltabilir, kasın esnekliğini ve hareketliliğini iyileştirebilir ve fasyal yumuşak dokular arasındaki yapışıklıkların hareketliliğini artırabilir veya kas uzayabilirliğini sağlayabilir. Benzer şekilde, eklemlerin mobilizasyonu ve manipülasyonu ağrıyı modüle eder ve hareketliliği artırır. Manuel terapi, tedavi edilen bölgeye ve tüm vücuda işlevi geri kazandırmak için fiziksel egzersizle birlikte kullanılır.
Manuel terapi çok pratik olduğu için çeşitli tekniklerin kullanılması, her hastanın başarılı hareket kalıpları elde etmesine ve bireysel sağlık hedeflerine doğru ilerleme kaydetmesine olanak tanır.
Manuel Terapi Çeşitli Sağlık Problemlerinin İyileştirilmesine Katkıda Bulunur

Manuel terapi, ağrı ve sınırlı hareket kabiliyeti ile uğraşan hastaları tedavi etmek için çeşitli uygulamalı teknikleri içeren fizik tedavinin temel bir parçasıdır. Fizik tedavi, doğal yaşlanma süreciyle ilgili yaralanmalar ve ilerleyici durumlar dahil olmak üzere çok çeşitli sorunlarla uğraşan hastalara yardımcı olabilir.
Manuel terapi, terapötik masaj, eklem mobilizasyonu, yumuşak doku mobilizasyonu, gerinim-karşı zorlanma ve kas enerjisi yöntemleri gibi spesifik tekniklerden oluşur. Bu tedaviler hasta üzerinde terapist tarafından gerçekleştirilir. Fizik tedavinin diğer yönleri gibi, manuel tedavinin genel amacı, doğal vücut hareketlerini kullanarak işlevselliği geri kazanmak ve ağrıyı hafifletmektir.
Manuel terapi kan akışını artırır. Alanı hareket ettirmek ve uyarmak, iyileşme sürecine yardımcı olmak için yaralı bölgeye besin açısından zengin kan verilmesine yardımcı olur. Terapötik masaj, yaralanma nedeniyle genellikle gergin ve spastik olan kasların gevşeme tepkisini destekler, gergin kasları gevşetir. Fizyoterapistler, eklemleri ve yumuşak dokuyu etkinleştirmek için nazik ve kesin hareketler kullanarak işlevselliği geri yükleyebilir ve hareketliliği iyileştirebilir.
En büyük etki için, manuel terapi genellikle kuvvet ve stabilite egzersizleri ve aktif germe gibi diğer tedavi modlarıyla birleştirilir. Fiziksel terapistler ayrıca egzersizleri güvenli bir şekilde gerçekleştirme ve evde tedavileri uygulama konusunda rehberlik sağlayabilir.
Manuel eklem mobilizasyonu veya manipülasyonunun amacı eklem hareketliliğini ve ağrısız hareket aralığını artırmak ve eklem içinde daha iyi bir dolaşımı sağlamaktır. Eklem mobilizasyonları, bir ekleme uygulanan çeşitli yoğunluklarda ve genliklerde etkili pasif hareketlerdir. Eklem manipülasyonları, bir ekleme uygulanan yüksek hız ve düşük genlikli pasif hareketlerdir.
Yumuşak dokuların manuel tedavisi, cilde, kaslara ve tendonlara, bağlara ve fasyaya manuel basınç uygulanmasıdır. En yaygın yumuşak doku manuel teknikleri şunlardır:
- Derin doku masajı, manuel lenf drenajı, spor ve terapötik masaj
- Kas enerjisi teknikleri
- Tetik noktalarının serbest bırakılması (Miyofasyal tetik noktaları -MTP’ler-, bir kas şişliğinin orta bölümü içinde, genellikle noktadan uzaktaki bir ağrıya yanıt veren odak hassasiyet alanlarıdır.)
- Nöral mobilizasyon, sinirlerin mobilizasyonu ve kaymasıdır.
Leave a Reply