Kas Yırtıkları Tedavisi
İnsan vücudundaki kaslar, kemikler kadar sağlam bir yapıya sahip değildir. Bu nedenle herhangi bir travma halinde kaslarda hasar oluşması çok daha kolaydır. Genellikle aktivitelerden önce yeterli ısınmanın yapılmaması kas yırtıklarına neden olabilir. Isınma tamamlanmadan gerçekleştirilen antrenmanlarda ya da maçlarda kasların aşırı zorlanma nedeniyle yırtılması olasılığı son derece yüksektir.
Omuz ekleminde rotator manşet olarak da bilinen dört kas ile tendonlarından oluşan bir kas grubu vardır. Söz konusu kas grubu omuz ekleminin stabilitesini sağladığı gibi kolun rotasyonel hareketlerinin de yaptırılması görevini üstlenir.
Vücudun en aktif eklemlerinden biri olan omuz eklemi travmalara son derece açık olmakla birlikte rotator manşet yırtıkları çoğunlukla kırk yaş üzerindeki kişilerde ortaya çıkar. Genellikle tendon aşınma ve yıpranmalarından kaynaklanan kronik tekrarlayıcı travmalar zemininde gelişmesine karşın spor yaralanmalarına ya da akut travmalara bağlı olarak daha genç yaştaki kişilerde de görülmesi söz konusu olabilir.
Rotator manşet yırtıkları için risk grupları arasında; sürekli tekrarlayan omuz hareketlerinin yapıldığı kürek çekme, tenis, golf gibi sporlar yapan bireylerle kolun omuz hizası üzerinde çalışmasına ihtiyaç duyulan boyacılık, tavan işçiliği gibi mesleklerde çalışan kişiler sayılabilir.
Kas Yırtıkları Tedavisi Nedir?
Omuz ağrısı, omuz hareketlerinde kısıtlılık ve gece ağrılarına bağlı olarak ortaya çıkan uyku bozuklukları en sık rastlanan omuz kas yaralanması belirtilerindendir. Etkilenen omuz üzerine yatılmasıyla omuz ağrısı geceleri artar. Omuzla dirsek arasındaki ağrı nedeniyle saç tarama, baş yıkama, giyinme gibi kolun kullanımıyla gerçekleştirilen günlük yaşam aktiviteleri ağrılı ve zorlukla yapılır bir hal alır. Hastanın yaşam kalitesini etkileyen bu durumun iyileştirilmesi için kas yırtıkları tedavisi uygulanır.
Kas Yırtıkları Tedavisi Neden Yapılır?
Omuz kas yırtıklarının tedavisi, kas yırtıklarının iyileştirilmesi ve hastanın konforunun artırılması için yapılır. Omuz kas yırtıklarının tedavisi konservatif ve cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Tedaviyi planlama aşamasında hastanın şikayetlerinin ne zaman başladığı, hastanın yaşı, mesleği, yaşam tarzı, şikayetlerin derecesi başta olmak üzere birçok farklı etken değerlendirilir.
Kas yırtıklarına yönelik konservatif tedavinin amacı hastanın ağrısının giderilmesi, omuz hareket açıklığının sağlanması ve omuz kaslarının daha güçlü bir hale getirilmesidir. Bu amaca yönelik olarak erken dönemde aralıklı soğuk kompres ile ağrı azaltma ve iltihap giderme özelliği olan ilaç tedavilerine başvurulabilir. Ağrı şiddetliyse ve belirgin düzeyde hareket kısıtlılığı yaşanıyorsa eklem içi enjeksiyonlardan faydalanılabilir. Bu dönemde tercih edilen ağrının artmasına neden olmayacak şekilde egzersizlere başlanmasıdır.
Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerinden yararlanılması çok önemlidir. Bu nedenle hasta özelinde soğuk uygulama, ağrı kesici ve kas kuvvetlendirici akım tedavileri, bantlama, ultrason, kuru iğneleme ve Hilterapi gibi yöntemleri kapsayan fizik tedavi ve rehabilitasyon programı planlanıp uygulanabilir. Bu kapsamda omuz kaslarının güçlendirilmesini sağlayacak uygun egzersiz programları uygulanır.
Hasta konservatif tedavi yöntemlerinden fayda sağlayamıyorsa ve tam kat kas yırtığı varsa cerrahi prosedürler uygulanması gündeme gelebilir. Artroskopik yöntemle ya da açık cerrahi tedaviden sonra eklem hareket açıklığını geri kazanmak ve bölgedeki kasları kuvvetlendirmek için egzersiz tedavisine devam edilmesi gerekir.
Kas Yırtıkları Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Kaslar düşme, ani darbe, aşırı kullanım ve pek çok nedenden zorlanmaya açıktır. Yırtılmaya neden olan etken ne olursa olsun kas yırtılması rahatsız edici ve acı verici bir durumdur. Bu nedenle en kısa sürede, doğru bir tedavi uygulanması gerekir. İyileşme ve rahatlama sürecinin hızlanması ancak bu sayede mümkün olabilir.
Kas yırtılmalarının büyük kısmı cerrahi müdahale gerektirmediği gibi ameliyat ihtiyacı doğmadan tam iyileşme sağlanması beklenir. Kas yırtılması durumunda uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Soğuk terapi: Kas gerilmesi halinde dokulardaki liflerin zarar görmesi ani ağrıya, kas dokusunda iltihaplanmaya ve etkilenen bölgenin şişmesine neden olabilir. Yaralanma oluştuktan sonra mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yaraya buz uygulanması durumunda bu semptomların hafifletilmesi mümkün olabilir. Pek çok yaralanmanın ardından en kolay çözüm, bölgeye buz uygulamaktır. Ayrıca soğuk terapi uygulamak iyileşme sürecini de olumlu yönde etkiler.
Baskı: Kas gerilmelerini tedavi etmek için uygulanabilecek diğer yöntem etkilenen bölgeye baskı uygulanmasıdır. Baskı ağrıyı yoğunlaştırma ve iyileşmeyi yavaşlatma etkisi yaratan şişlik ve iltihabın azaltılmasına katkıda bulunur. Tutarlı bir şekilde basınç uygulanması ve ilave şişmenin önlenmesi için elastik bandajla sıkıştırma yönteminden yararlanılabilir. Aktif sıkıştırma, pompalama görevi üstlenerek yaralı bölgedeki sıvının atılmasına yardımcı olduğu gibi doku onarımı ve iyileşmesinde kritik rol oynayan taze oksijenli kan akımını da artırır.
Masaj: Terapötik masaj kaslardaki gerginliğin gevşetilmesi ve hasarlı dokuların iyileştirilmesi için kan akışını artırır. Yaralı kas dokusuna basınç uygulanması yoluyla fazla sıvı ve hücresel atık ürünler de çıkarılabilir. Bölgenin çok hassas olduğu durumlarda bir hafta beklenmeli ve doktor onayı alınmalıdır. Ağrıya yardımcı olmak ve hareket aralığını iyileştirmek için yaralı bölgeye ve çevresindeki kaslara masaj yapılabilir.
Isı tedavisi: Isı tedavisi ilk şişliğin azalmasının ardından ağrının hafifletilmesinde rol oynar. Terapötik ısı; elektrikli sıcak pedler, sıcak bezler, sıcak banyolar ve sıcak su şişeleri yoluyla uygulanabilir. Isının diğer bir faydası kan akışını artırarak iyileşmeyi hızlandırmaktır.
Fizik tedavi: Kas yırtılmaları sırasında çevreleyen kasların zayıflamasının önlenebilmesi için aktif kalmaya çalışmak gerekir. Fizik tedavi, yeniden yaralanma riskinin azaltılması yoluyla kas gücünü ve iyileşmesini artırmaya katkı sağlar. Fizyoterapistler hastalara esnekliklerini ve hareket açıklıklarını korumaya faydalı olan germe egzersizlerini gösterirler. Bazı durumlarda farklı bir kas yırtılması daha oluşması riskini azaltmaya yardımcı olarak destekleyici kasları oluşturma noktasında da güçlendirme egzersizlerinden yararlanılabilir.
Ağrı kesici ilaç: Kas yırtılmaları ciddi düzeyde ağrılar yaşanmasına neden olabilir. Büyük bir kas grubunun yaralanması halinde günlük aktivitelerin gerçekleştirilmesi yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilir. Basit ağrı kesiciler ağrıyı hafifletip şişliği azaltabilir. Daha ciddi düzeydeki kas yırtılmaları için doktorlar daha güçlü ağrı kesiciler reçete edebilirler.
Kas Yırtıkları Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Kas yırtıkları tedavisi çeşitli nedenlerle kas yırtığı sorunu yaşayan ve bu nedenle yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenen bireyler için uygundur.
Kas Yırtıkları Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kas yırtıkları tedavisinin ne kadar süreceği uygulanacak tedaviye, sorunun derecesine ve hastanın yapısal özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Uygulanacak olan tedavi belirlenirken kas yırtılmasının olduğu bölge ve yırtılmanın derecesi değerlendirilir. Hafif yırtıklarda istirahat, buz kompresi, ödem ve ağrı giderici ilaç kullanımı, masaj ve bandajlama tercih edilebilir. Hafif dereceli yırtıkların çoğunu istirahat, ilaç tedavisi ve egzersiz kısıtlamasıyla tedavi etmek mümkündür. Daha ciddi düzeydeki yaralanmalarda kas içi kanamanın olduğu durumlarda kanamanın durdurulması ve azaltılması için önlem ve tedavilere gereksinim duyulur. Bazı kas yırtılmaları ise yalnızca cerrahi prosedürler tedavi edilebilir. Bu nedenle kas yırtıkları tedavisinin ne kadar süreceği hasta özelinde değişiklik gösterir.
Kas Yırtıkları Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Kas yırtıkları tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar doktor tarafından detayı bir şekilde hastayla paylaşılır. Ancak kas yırtığının derecesi ve uygulanan kas yırtığı tedavisinin kapsamı her ne olursa olsun dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kasın yeniden yaralanmaması için gereken özeni göstermek olmalıdır.