Golfçü Dirseği Tedavisi
Medial Epikondilit ya da golfçü dirseği dirseğin iç tarafında bulunan kemik çıkıntıda hassaiyet ve ağrı ile karakterize bir hastalık olarak tanımlanabilir. El bileğinin bükülmesinde rol oynayan kol kaslarının kirişleri medial epikondile yapışmakta olup söz konusu kasların aşırı kullanımı sonucu golfçü dirseği sorunu ortaya çıkabilir. Kasların aşırı kullanılması tendonların yapıştıkları bölgede tekrarlayan çekme kuvvetine maruz kalmasına bağlı olarak tendonlarda yangı küçük yırtıklar sonuçta da ağrı oluşmasına neden olabilir.
Golfçü dirseği dirseğin iç kısmındaki çıkıntılı bölgenin ağrısı olmakla birlikte spor yapmayan kişilerde de sıklıkla görülür. Özellikle yakalama hareketi ve ağırlık kaldırma ağrının artmasına neden olur. Golfçü dirseğinin nedeni tekrarlayan kol hareketleridir. Ön kol hareketlerinin aşırı derecede kullanılmasına bağlı olarak adelelerin dirsek içindeki çıkıntılara yapışma yerlerinde bulunan tendonlarda oluşan yırtıklar zorlanmaya devam edilmesi halinde ödem yapar. Dirsek iç kısmında hassasiyet gelişir ve ağrı koldan aşağı doğru yayılırsa ilgili aktivite durdurularak doktora başvuruda bulunulması gerekir. Aktivitenin durdurulması tendonlardaki küçük yırtığın iyileşmesine izin vermekle birlikte spor sırasında olması halinde tekniğin ve ekipmanların gözden geçirilmesi faydalı olabilir.
Golfçü Dirseği Tedavisi Nedir?
Golfçü dirseği ön kol kas tendonlarının dirseğin iç kısmına yapıştığı bölgede zorlanmaya bağlı olarak meydana gelmekte olup hem oluş mekanizması hem de tedavisi tenisçi dirseği ile benzerlik gösterir. Ancak anatomik olarak tenisçi dirseğinin karşıtı olan bölgenin hastalığıdır denilebilir. Tenisçi dirseğin göre daha az rastlanan golfçü dirseğinin oluşmasında elin kullanma alışkanlıkları etkilidir. 4. ve 5. parmak uyuşmasının sorgulanması gereken golfçü dirseğinde ayırıcı ve/veya yandaş sinir sıkışmasının soruna eşlik etmesi sık görülen bir durumdur. Muayeneyle rahatlıkla tanı koyulabildiği gibi tenisçi dirseğine benzer bir tedavi uygulanarak sorun giderilebilir.
Golfçü dirseği genellikle golf ve kol gücüne dayanan diğer sporlarla uğraşan kişilerde görülür. Bununla birlikte yalnızca sporla uğraşanlarda değil beden gücüyle çalışan kişilerde de kol bölgesinde sürekli bir zorlanma yaşandığı için genellikle golfçü dirseğine rastlanır. Tenis ya da golf gibi atış temelinde ilerleyen sporlar yapmak, çekiç ve tornavida kullanmak gibi aktiviteler golfçü dirseğine neden olan temel etkenler arasında sayılabilir.
Golfçü Dirseği Tedavisi Neden Yapılır?
Golfçü dirseği; dirseğin iç bölgesinde devamlılık gösteren ve ön kola doğru yayılarak kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir ağrıyla karakterizedir. Golfçü dirseği sorunu yaşayan hastalarda kavrama becerisi zayıflar ve zorlaşır. Ayrıca dirsek düz uzatıldığı pozisyondayken bilek hareketlerinde direnç görülür.
Golfçü dirseği sorununun altında yatan en önemli neden hastanın tekrarlayan kol hareketleri yapmasıdır. Tekrarlayan kol hareketleri ön kol bölgesindeki kasların aşırı kullanımına ve zorlanmasına sonuç olarak da tendonlarda küçük yırtıklar oluşmasına neden olur. Eğer oluşan yırtıklar uzun süre boyunca tedavi edilmezse ortaya çıkan ödem kol hareketlerinin kısıtlanmasına ve kişinin yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olur.
Golfçü Dirseği Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Golfçü dirseği tedavisinin ilk adımı bol istirahat etmek ve soğuk kompres yapmaktır. Hasta ani ve kolunun zorlanmasına neden olabilecek hareketler yapmaktan kaçınmalıdır. Bu süreçte konforun artırılması için doktorun reçete ettiği ağrı kesiciler kullanılabilir. Eğer istirahat etmeye ve ağrı kesici kullanmaya karşın hala daha geçmeyen, sürekli bir ağrı yaşanıyorsa ön kol adelelerinin gerilmesi amacıyla özel germe ve güçlendirme egzersizlerinin uygulanması gündeme gelebilir.
Golfçü dirseği tedavisinde ilk adım dinleme olsa da kol gücüyle çalışan kişiler için yeterli uzunlukta dinlenme süresi söz konusu olamayabilir. Özellikle golfçü dirseği sorunu yaşayan sporcuların kollarını yeniden kullanabilecek duruma gelmesinin ilk adımı fizyoterapi sürecini tamamlamalarıdır. Aksi takdirde antrenmanlarda dirsek bölgesinden beklenen performansı göremeyebilirler. Bu da sporcunun kariyerini olumsuz yönde etkileyen bir faktör haline gelir.
Fizik tedaviyle golfçü dirseği tedavisinde eklem açıklığının artmasına neden olacak egzersizler ile germe egzersizleri uygulanabilir. Egzersizler planlanırken öncelik kolun fonksiyonunun desteklenmesi ve mobilizasyonunun artırılmasıdır. Bu doğrultuda tüm egzersizler dirsek bölgesine odaklanmaktadır. Bu süreçte uzman fizyoterapistlerin önceliği, golfçü dirseği sorunu yaşanmasına neden olan hasarın giderilmesini sağlayan özel bir egzersiz programı hazırlamaktır. Fizyoterapi uygulamalarına rağmen dirsek bölgesindeki şikayetlerin devam etmesi halinde hastanın ihtiyacına göre farklı enjeksiyon yöntemlerinin kullanılması gündeme gelebilir.
Golfçü Dirseği Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Golfçü dirseği tedavisi, bu sorunu yaşayan ve golfçü dirseği hastalığı nedeniyle yaşam kalitesi olumsuz yönde etkilenen kişilere uygulanabilir.
Golfçü Dirseği Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Golfçü dirseği medikal, cerrahi ve terapi prosedürleri kullanılarak tedavi edilebilir. Golfçü dirseği tedavisinin temel prensibi ağrıya neden olan aktiviteden uzak durulmasıdır. Diğer yandan ağrının hafifletilmesi ve bölgede oluşan ödemin giderilmesi için buz kompresi yapılır.
İlaç tedavisi kapsamında ağrının giderilmesi amacıyla Naproksen sodyum, ibuprofen veya asetaminofen kullanımı tercih edilebilir. Uzun dönemde yararları tartışmalı olduğu için kortikosteroid enjeksiyonları sık kullanılmaz. Yeni tedavi seçeneklerinden bir olan PRP’de hastadan alınan ve işlemden geçirilen kandan konsantre platelet ve inflamasyon önleyici faktörler elde edilir. Daha sonra tedavi edilmek istenilen bölgeye enjekte edilir.
Golfçü dirseği tedavisinde cerrahi prosedür nadiren tercih edilir. 12 ay boyunca düzenli olarak uygulanan ilaçlı tedaviye ve terapiye rağmen belirtiler ve semptomlar geçmediyse tedavi için ameliyat bir alternatif haline gelebilir. Ameliyattan sonra kol bir atelle desteklenir. Ameliyatı izleyen ilk birkaç hafta hafif egzersizlere başlanması önerilir. Genellikle 6 ila 8 hafta sonra direnç egzersizlerine başlanabilse de spor yapmak için ortalama 6 ila 8 ay beklenmesi gerekir.
Golfçü dirseği tedavisi non-invaziv yöntemlerle ortalama 3 ila 6 ay sürer. Ancak her hastanın her tedavi yöntemine verdiği yanıt ve iyileşme süresi aynı değildir.
Golfçü Dirseği Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Golfçü dirseği sorunu yaşayan kişiler genellikle en kısa sürede günlük rutinlerine ve eğer profesyonel sporcularsa profesyonel spor hayatlarına dönmek isterler. Ancak golfçü dirseği tedavisinden sonra yapılması gereken daha fazla yaralanma oluşmasının önlenmesi için hastanın kendisine gereken zamanı ayırmasıdır. Genellikle kendi kendine iyileşen golfçü dirseği tekrarlayan zorlanma yaralanması olduğundan soruna neden olan tekrarlayan hareketlerden uzak durulmalıdır.
En az 6 hafta tekrarlayan zorlayıcı hareketlerden kaçınmak önemlidir. Belirtiler azaldığında ağrı kesici ve fizik tedavi uygulamaları göz önünde bulundurularak aktivitelere kademeli olarak geri dönülebilir. Ancak aktiviteler sırasında sık sık dinlenme ve esneme molaları verilmelidir.
Ağrı kesici yöntemler arasında buz uygulamak ve kolu kalp seviyesinden yukarıda tutmak sayılabilir. Böylece aktiviteden sonra iltihaplanmanın azalması sağlanır.
Golfçü dirseğinin neden olduğu rahatsızlığın şiddetinin ve sıklığının azaltılmasına katkıda bulunmak için fizyoterapistler hasta özelinde esneme ve güçlendirme rutini önerirler. Bu sayede ağrıların azaltılması, yaralanmaların iyileşmesi ve önlenmesi konusunda fayda sağlayabilirler.
Golfçü dirseği hastalığı olanların ve bu konuda tedavi görenlerin iyileşmek için acele etmemesi ve eğitimli fizyoterapistlerin deneyiminden yararlanması çok önemlidir. Fizik tedavi golfçü dirseği dahil olmak üzere her tür spor yaralanmasının tedavi edilmesi amacıyla tercih edilebilecek etkili bir yöntem olma özelliğine sahiptir. Bu sayede zayıf kasların güçlendirilmesine ve hasarlı olanların onarılmasına yardımcı olabilir.