Boyun Fıtığı Nelere Yol Açar?

Boyun Fıtığı Nelere Yol Açar?

Boyunda yedi adet omur vardır ve her iki omurun arasında disk olarak adlandırılan yapılar yer alır. Disk dokusunun yırtılması durumunda disklerin içindeki jele benzeyen sıvının omurilik kanalına doğru yer değiştirmesi söz konusu olur. Bunun sonucunda aynı seviyeden çıkan sinirler ve omurilik üzerinde baskıya neden olur. Meydana gelen bu duruma boyun fıtığı adı verilir. 

Boyun fıtığı; kas sisteminde zayıflık, yanlış hareket ve pozisyonlar, uzun sürelerle masa başında çalışma, dikkatsiz bir şekilde yapılan boyun masajları, yaş almaya bağlı olarak yıpranmalar, trafik kazası ve travma gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığının en önemli belirtilerinden biri ense bölgesinde, herhangi bir darbe söz konusu olmaksızın uzun süre devam eden bir ağrı hissedilmesidir. Ayrıca boyun bölgesindeki kaslarda istem dışı kasılmalar ortaya çıkabilir. Boyun fıtığı oluştuktan sonra boyun rahat hareket ettirilemez ve boyun hareketleri sırasında zorlanmalar meydana gelir. 

Boyun fıtığının diğer bir bulgusu tek taraflı olarak oluşan ve kola doğru yayılan ağrı olup bu ağrılar fıtığın omurlar ve sinirler üzerinde oluşturduğu basıdan kaynaklanır. Ayrıca ağrıyla birlikte kollarda parmak uçlarına kadar uyuşma hissedilebilir. Boyun bölgesini etkileyen ağrıların baş ağrısına dönüşmesi de mümkündür. Boyun fıtığı nedeniyle hissedilen ağrılar gece uykusu sırasında genellikle daha da şiddetlenerek uyku problemlerine neden olabilir. Boyun fıtığının en önemli belirtisi sırttan iki kola kadar uzanan ağrılar olmakla birlikte boyun fıtığı mide bulantısı ve baş dönmesi yaşanmasına da yol açabilir.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?

Boyun fıtığından kaynaklanan ağrılar boyunun yanı sıra boyunda baskıya maruz kalan sinirin izlediği yoldaki el, kol, bel, sırt ve omuz gibi bölgelere de vurabilir. Boyun fıtığında sinirin üzerinde meydana gelen bası dolayısıyla ellerde ve kollarda uyuşma ve güç kaybı yaşanabilir.

Boyun fıtığı tanısı koyulması için şikayetlerin şekline, zamanına, şiddetine, muayene bulgularına ve radyololojik incelemelere göre değerlendirme yapılır. Elde edilen buguların tam olarak örtüşmesi halinde boyun fıtığı tanısı koyulur. 

Boyun Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Boyun ağrısı tedavisinde, vakanın şiddetine göre uygulanabilecek en etkili yöntemlerin başında fizik tedavi yöntemleri gelir. Fizik tedavi uygulamalarının amacı kasların gevşetilmesi ve yumuşak doku ağrılarının giderilmesidir. Sinir kökü basısından kaynaklanan ağrılarda traksiyon yöntemleri ile kuru iğne tedavisinden yararlanılabilir.

Boyun ağrılarının giderilmesi için ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçların yanı sıra antidepresan ilaçlardan da faydalanılabilir. Bununla birlikte ilaç tedavisinin doktor tarafından düzenlenmesi gerekir. Uygulanan ilaç tedavisinin içeriğinden bağımsız olarak kalıcı bir iyileşme elde edilebilmesi için boyun egzersiz programından faydalanılması zorunludur. 

Egzersiz programı boyun ağrısı tedavisinde son derece önemli bir yere sahip olmakla birlikte her hasta özelinde ayrı ayrı düzenlenen egzersiz programı uygulanmalıdır. Bu kapsamda boyun kası germe egzersizlerinin, boyun kaslarını güçlendirici egzersizlerin ve düzeltici egzersizlerin uygulanması söz konusu olabilir.

Aynı zamanda boyun ağrısı yaşayan hastaların elle uygulanan spinal mobilizasyon ve manipülasyon tedavilerinden fayda görmesi de mümkündür. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken söz konusu tedavilerin yeterli eğitime ve deneyime sahip doktorlar tarafından gerçekleştirilmesidir. 

Yumuşak doku ya da boyun eklemlerine veya epidural aralığa enjeksiyon uygulamaları yani tetik nokta enjeksiyonu ile epidural steroid enjeksiyonu yapılması da fayda sağlar.

Erken dönemdeki boyun ağrılarında hastalara boyunluk kullanımı verilebilir. Ancak uzun süreli boyunluk kullanımı durumunda boyun kaslarında zayıflama ve boyun hareketlerinde kısıtlılık gelişmesi riski vardır. Bu yüzden boyunluk kullanımının kısa süreli olmasına dikkat edilmelidir.

Boyun Ağrısından Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir?

Boyun ağrısının önlenmesi için duruşun düzgün olmasına, boyun ve sırt bölgesinin güçlenmesine özen gösterilmelidir. Boynun tekrarlayıcı stresten ve darbeden korunması çok önemlidir. Uzun süre masa başında oturmaktan kaçınılmalı ve belirli periyotlarda kısa aralar verilerek ayağa kalkılması ihmal edilmemelidir. Yatarken çok kalın bir yastık tercih edilmemeli, düzenli yürüme ve germe egzersizleri aksatılmamalıdır. Başın uzun süre boyunca aşağı doğru eğik kalmasına neden olacak aktivitelerde bulunulmamalıdır. Boyna yönelik germe ve güçlendirme egzersizleri yapmak uzun dönemde boyun ağrılarının tekrarlamasını önleyecektir.

Boyun fıtığı tedavisinde başvurulan ilk yöntem boyun kaslarının güçlendirilmesi amacıyla omurgaya binen yükü hafifletmek olacaktır. Bu amaçla boyun fıtığı egzersizlerine başvurulur. Boyun fıtığı egzersizleri, fıtığın ilerlemesinde fayda sağlayabilir. Ayrıca hasta özelinde hazırlanan boyun fıtığı egzersizleri tedavi sonrasında hastalarda ağrıların yeniden ortaya çıkmasını önlemeye odaklanır. Boyun fıtığının akut ağrılara neden olduğu durumlarda ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlardan faydalanılabilir.

Boyun fıtığı ağrısının giderilmesi noktasında ilaç tedavisi yeterli gelmiyorsa fizik tedavi yöntemlerine başvurulması gündeme gelebilir. Boyun bölgesinde ortaya çıkan kas spazmının çözülmesi için kuru iğne tedavisi tek başına uygulanabileceği gibi diğer tedavilerle kombine edilmesi de söz konusu olabilir. Çok ileri vakalarda boyun fıtığının tedavisi için cerrahi prosedürlerden faydalanılabilir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Open chat
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz?