Bel Ağrısı Tedavisi
Bel ağrısı pek çok kişinin doktor ziyaretlerinin temel nedenini oluşturmakta olup günlük yaşamda da iş yaşamında da zorluklar yaşanmasına neden olabilir. Genellikle ağır nesnelerin ani hareketlerle ve kontrolsüz bir şekilde kaldırılması, zayıf vücut mekaniğinden dolayı kasların burkulması ya da zorlanması gibi yaralanmalardan kaynaklanır. Bunun yanı sıra omurilik kanseri, siyatik, böbrek ve omurga enfeksiyonu, artrit, yırtılmış ya da fıtıklaşmış disk gibi durumlarında da doğal bir sonucu olarak bel ağrısı ortaya çıkabilir. Bel ağrısı tedavisi, teşhise ya da şüphelenilen olası bir nedene yönelik olarak planlandığı takdirde optimal sonuçların elde edilmesi mümkündür.
Bel kaslarında ortaya çıkan ani zorlanmaların neden olduğu ağrılar 1 ila 4 hafta içinde basit ağrı kesiciler, kas gevşeticiler ve istirahat ile düzelebilir. Bel ağrısının 3 aydan fazla sürmesi yani kronikleşmesi halinde altında bel fıtığı gibi bir omurga patolojisi olabileceği unutulmamalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Bel ağrıları yaklaşık %85 oranında mekanik nedenlerden kaynaklanır. Mekanik bel ağrısı omurgada herhangi bir problem söz konusu olmadan bel kaslarından kaynaklanır. Uzun süre masabaşında ya da bilgisayar başında çalışmak, uzun süre oturarak televizyon izlemek, bel sağlığını olumsuz yönde etkileyen yatak tercih etmek, vücut terliyken soğuk, rüzgar ya da klimaya maruz kalmak, ağırlık kaldırırken uygunsuz bir pozisyonda olmak, aşırı kilolu olmak, sigara kullanmak, uzun süreli kabızlık sorunu yaşamak, sırt çantası ya da diğer çantaları yanlış pozisyonda taşımak, yeterli hareketliliğe sahip olmamak ve spor yapmamak bel ağrısına neden olabilmektedir. Temelde bel ağrısına neden olan en önemli etkenin bel kaslarının yeterince güçlü olmaması olduğu ifade edilebilir.
Bel Ağrısı Tedavisi Nedir?
Tıp dilinde “Lumbago” olarak adlandırılan bel ağrısı bel bölgesinde ortaya çıkan her tür ağrıyı tanımlayan oldukça geniş kapsamlı bir terimdir. Bel ağrısı kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve birçok farklı nedene bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Donuk hafif bir ağrı ya da aniden ortaya çıkan keskin bir ağrı şeklinde olabilir. Bel ağrısı yaşayan hastaların bir kısmında b durum ilaç tedavisi ve istirahat ile düzelmez. Bu durumda bel ağrısı fizik tedavi uygulamaları gündeme gelebilir.
Bel ağrısı fizik tedavi kombine uygulanan bir yöntem olarak ifade edilebilir. Genellikle hastaya bir seri olarak sıcak ya da soğuk uygulamayla başlanır. Daha sonra ödemi ve spazmı çözerek kanlanmayı ve doku beslenmesini artıracak ajanlardan yararlanılır. Ağrıların azalmasının ardından hastaya korunma yöntemlerinin ve kasların kuvvetlendirilmesini sağlayacak egzersizlerin öğretilmesi çok önemlidir. Diğer yandan tedavi sona erip hastanın iyileşme süreci tamamlandıktan sonra hasta spora yönlendirilmelidir. Bu sayede karın ve sırt kaslarının kuvvetlendirilmesi yoluyla doğal bir korse sağlanması mümkün olacaktır. Bu aşamada önerilebilecek sporlar yüzme, bisiklete binme, yürüyüş ve pilates olarak sıralanabilir. Ayrıca karın ve sırt kaslarının kuvvetlenmesini sağlayacak aynı zamanda kas kısalmalarını geri çevirecek germe egzersizlerinin uygun olacağı unutulmamalıdır.
Bel Ağrısı İçin Fizik Tedavi Neden Yapılır?
Bel ağrısı fizik tedavi sürecinde bazı hastalar ağrılarının arttığını dile getirse de bu mutlaka yaşanması gereken bir durum değildir. Hastanın durumunda fizik tedavi sürecinde bir değişiklik olması, ödemin ya da enflamasyonun artması halinde ağrı geçici bir süreliğine artabilir. Bunun geçici bir süreç olduğu göz önünde bulundurulmalı ve herhangi bir şekilde kesintiye uğramaksızın tedaviye devam edilmelidir. Bu sayede kullanılan ilaçların ve fizik tedavinin etkisinin kendisini göstermesiyle ağrının ortadan kalkması söz konusu olabilecektir. Bununla birlikte yaygın yaklaşım, ağrı düzeyinde artış olması durumunda hastanın yeniden değerlendirilmesi yönündedir.
Bel Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Bel ağrısı fizik tedavi uygulamalarında genellikle ilk tercih ağrı kesici özelliğe sahip elektrik akımıdır. Bunun dışında yüzeysel ya da derin ısıtıcı tedavi seçenekleri tercih edilebilir. Akut bel ağrılarında belin çeşitli cihazlar yardımıyla çekilmesi diğer bir deyişle traksiyon ile önemli düzeyde fayda sağlanabilir.
Bunun nedeni traksiyonun disk içi basıncı düşürmesi yalnızca omurgalar arası mesafeyi değil aynı zamanda sinir aralıklarını, omurilik kanalını ve faset eklemlerini genişletmesidir. Bu sayede omurga hareketsiz kalarak iyileşme süreci başlatılır.
Traksiyon işlemi sırasında bel adalelerinde bir gerginlik oluşur. Çekim devam ettikçe gerginleşmiş adelelerde yorulma meydana gelir. Yorulan adalede gerginliğin azalmasıyla ağrının sebebi olan kas spazmı çözülür. Traksiyon tedavisi devamlı ya da kesikli olarak uygulanabilir. Kesikli traksiyon uygulaması omurgada çekip bırakma şeklindedir. Bu yöntem omurgalar arasındaki disklerin kanlanmasını artırarak diskin kendi kendisini tamir etmeye başlamasını tetikler.
Bel Ağrısı Tedavisi Kimler İçin Uygundur?
Bel ağrısı tedavisi, farklı düzeylerde bel ağrısı yaşayan ve bu nedenle yaşam kalitesi olumsuz şekilde etkilenen kişiler için uygundur. Bel ağrısı genellikle 35 ile 45 yaşları arasındaki kadın ve erkeklerde görülür. 60 yaşın üzerindeki kadınlarda bel ağrısı görülme sıklığı giderek artmaktadır.
Gebelik, aşırı kilo alımı, uzun süre yüksek topuklu ayakkabı giyilmesi, uzun süre ayakta durulması ve her iki bacak arasında uzunluk farkı olması nedeniyle bel ağrısı yaşanması mümkündür.
Bel Ağrısı Tedavisi Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Bel ağrısı tedavisi, bel ağrısı sorunu yaşayan hastaların yaşam kalitesinin artırılmasını sağlar. Bel ağrısının nedenlerinden biri bel fıtığı olsa da her bel ağrısının beş fıtığı ile ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım değildir. Bel fıtığında genellikle yavaş gelişen, batıcı, yaygın, hareket ettikçe artan ve istirahat ettikçe azalan, belde ve etkilenen sinir kökünün anatomik dağılımına göre bacağa da yayılan bir ağrı söz konusudur. Bel fıtığına bağlı bel ağrısı bir anda yapılan arkaya dönme ya da öne eğilme gibi ters bir hareket sonrası ortaya çıkabilir. En küçük bir hareket ağrının şiddetini artırabileceği gibi kilitlenmeye ya da bel tutulmasına yol açabilir.
Ağrının 3 aydan daha uzun sürmesi kronik bel ağrısı olarak kabul edilir. Kronik bel ağrısının en yaygın nedenleri bel fıtığı, siyatik, dejeneratif disk hastalığı, spinal stenoz, omur kayması, lumbar spondiloz, deformite, omurga stres kırığı, ankilozan spondilit, fibromiyalji ve osteoporoz sayılabilir.
Bel Ağrısı Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Bel ağrısı tedavisinde ilk olarak genellikle yatak istirahati tercih edilir. 3 günden fazla olmaması gereken istirahat sonrası erken dönemde gündelik yaşama dönülmeli ve egzersizlere başlanmalıdır. Bu aşamada beli zorlayacak hareketlerden kaçınmaya özen gösterilmelidir. Bel ağrısının giderilmesi için reçete edilen ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar doktorun belirttiği şekilde kullanılmalıdır. Traksiyon, bel egzersizleri, TENS adı verilen ultrasonla dokuların ısıtılmasına yönelik uygulamalar ile bel ağrısında rahatlama sağlanabilir.
Erken dönemde günlük rutine dönebilmek için egzersiz çok önemlidir. Hareketsizlik bel ağrısı tedavisini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Ağrı kesici, kas gevşetici ve fizik tedavi ile yeterli iyileşme sağlanamayan hastalarda epidural steroid enjeksiyonları ile diğer girişimsel ağrı tedavi yöntemlerinin kullanılması mümkündür.
Bel ağrısı için egzersiz yapılması bel ağrısının azaltılmasının en sağlıklı yollarından biri olma özelliğine sahiptir. Uzman kontrolünde ve rutin olarak gerçekleştirilen bel ağrısı egzersizleri bel ağrılarını hafiflettiği gibi yeni ağrılar oluşmasını da engelleyebilir.